"КИПСЕЛА" - интервю

Костадин Георгиев: в морските дълбини


Начало
Информация
ПЕРУН-ХОЛИДЕЙЗ
Английски

Водолазен център "Крейзи шарк" в Созопол е създаден през 2000 година. От 2007 година става първият петзвезден водолазен център по системата PADI в България. Разполага с учебна и хотелска част и дори има собствено водолазно корабче за 12 водолази.
Ето краткото интервю с Костадин Георгиев от "Крейзи шарк", специално за КИПСЕЛА АДВЕНЧЪРС:
- Кога и как започна да се занимаваш с водолазен спорт?
- Първото влизане под вода с водолазно оборудване направих през 1993 г. По това време работех в системата на МВР и част от работата ми включваше водолазна дейност.
- Разкажи за водолазния клуб в Созопол. Кои са най-честите негови посетители?
- „Крейзи шарк” е единственият в България водолазен клуб за обучение на инструктори с ниво 5 звезди по системата на международната организация за любителско водолазно гмуркане PADI. Организираме и водолазни екскурзии до екзотични места по света - Малдиви, Филипини, Египет,Австралия и др. Най-честите посетители в нашия клуб за обучение 1-во ниво (Open Water Diver) са хора, желаещи да открият красотата на подводния свят. И когато го видят с очите си, се връщат многократно.
- Какво е за теб гмуркането? Какво преживява човек, когато е там долу, под водата?
- Гмуркането е удоволствие, което може да се сравни с излизането в космоса, под водата се чувстваш като в безтегловност.
- Изисква ли гмуркането специална физическа подготовка? Може ли всеки да стане водолаз?
- Да, всеки човек с плувни умения, здраво сърце и без проблеми с ушите може да стане водолаз. Минималната възраст е навършени 8 години за Bubblemaker (програма за малки деца в басейн) и навършени 10 години за Junior Open Water Diver водолаз, който може да се гмурка с друг водолаз. Влизането под вода е винаги минимум по двама водолази.
- Освен в България, гмуркал ли си се на други места? Къде?
- Да, на много други места. Гърция, Италия, Испания, Майорка, Египет, Малдивите, ОАЕ, Русия, Украйна...
- Какви са новите тенденции в развитието на дайвинга? Кои са районите в света, където е най-силно развит той?
- Наблюдава се голямо развитие през последните години в България, а и по света. Най-силно развитите райони за водолазен спорт са Египет, Малдивите и Филипините.
- Какво е мнението ти за развитието на приключенския и въобще на алтернативния туризъм в България?
- Хората търсят разнообразие и мисля, че в България можем да им го предоставим под различна форма,така че да останат доволни. Природата, с която разполагаме, наистина е уникална, както казват повечето чужденци, посетили България. Важното е да я опазим, за да я предлагаме на туристите.